ANDEREN OVER JOLANDA
VERHALEN VAN CURSISTEN DIE JE ZIJN VOORGEGAAN
Elke keer als ik een geboorteverhaal ontvang, ben ik dankbaar. Dankbaar dat de nieuwbakken ouders tevreden zijn met hoe het is gegaan. Hier vind je de verhalen van een aantal cursisten. 
In de geboorteverhalen hoor ik:
  • Dat ouders de regie hebben durven nemen
  •  Dat ze vol vertrouwen het proces in zijn gegaan
  •  Dat ze tevreden zijn met hoe het is gegaan
  •  Ook al liep het anders dan ze van te voren hadden verwacht
JE WILT WETEN WAT JE OPTIES ZIJN, 
DAN KUN JE BEWUSTE BESLISSINGEN NEMEN
VIDEO REVIEWS HYPNOBIRTHING
LEONI EN ARNO
"Je kunt wel een geboorteplan opstellen, maar Jolanda kan je heel goed vertellen over wat je dan zelf kunt bepalen, want je hebt eigenlijk geen idee wat je allemaal kunt bepalen"

PRIVÉ CURSUS
KARLIJN EN BART
"Ik heb door de cursus zo een zelfvertrouwen boost gekregen dat het me niet meer uitmaakte hoe het kind eruit kwam. Of dat kind nu bij wijze van spreken met 3 armen en 5 benen eruit ging komen, maakte mij helemaal niet meer uit."

PRIVÉ CURSUS
IRIS EN PARTNER
"Ik heb de bevalling beleefd als iets wat we echt samen hebben gedaan."
"Als ik iets aan de bevalling zou mogen veranderen, zou ik niet weten wat."

GROEPSCURSUS
GESCHREVEN REVIEWS HYPNOBIRTHING
LENA : Ik kreeg tijdens mijn zwangerschap toevallig het boek "Hypnobirthing" van Marie Mongan in handen. Wat daarin stond bevestigde wat ik al intuitief voelde - dat een bevallig niet alleen een vreselijke en pijnlijke 'noodzaak' moest zijn om een kind te krijgen, maar dat het juist een heel bijzondere een mooie gebeurtenis kon zijn.  
Ik was heel enthousiast over het boek en de methode, maar kon mijn partner nog niet zo goed mee krijgen. Dat was voor mij de voornaamste redenen om de cursus bij Jolanda te volgen - om samen bewust met de bevalling en de voorbereiding ervan, onze verwachtingen hierover, etc. bezig te zijn.
Jolanda's manier van de cursus geven is heel prettig. Ze is goed georganiseerd, heeft duidelijke slides en een pragmatische stijl. Als je het boek hebt gelezen brengt de inhoud van de cursus niet veel nieuws (wellicht logisch). De praktische oefeningen zijn wel heel fijn, ook al had ik er soms graag meer tijd aan besteed, en minder tijd aan 'kennisoverdracht'. De uitwisseling met andere stellen die een kind verwachten vond ik ook enorm waardevol!
Mijn bevalling verliep als een droom, snel, ongecompliceerd en met weinig (niet geen ;-) ) pijn. Ik denk dat het vertrouwen in mijn lichaam, die ik altijd al had maar door de cursus nog eens extra versterk werd, hier zeker aan bij heeft gedragen.

GROEPSCURSUS
EVA: Rond de 17 weken zwangerschap begonnen we met een hypnobirthing cursus te volgen bij Jolanda. Ik wilde deze cursus graag volgen omdat ik vond dat zoveel mensen hun bevalling als een negatieve of traumatische ervaring zagen. Bij de eerste had ik een geplande keizersnee maar voor de tweede hoopte ik op een mooie natuurlijke bevalling, waarbij je de kracht van je eigen lichaam zou leren kennen. Van te voren waren we een beetje bang dat de cursus zweverig zou zijn. Dit was naar ons idee niet het geval. Jolanda liet vanaf les 1 zien hoe een bevalling ook kon verlopen en wat de kracht is van kennis over het verloop, vertrouwen in in lichaam en concentratie gedurende een bevalling.
Haar stem die je door een script praat hielp ons te ontspannen en echt even geheel weg te zijn uit de kamer. Na elke les waren we volkomen ontspannen. Met 23 weken was de cursus tot onze spijt al afgelopen en hebben we de oefeningen wekelijks thuis herhaald.
Toen met 36 weken ons kleine meisje in de buik overleed bleek des te meer hoe waardevol de cursus was geweest. Het zorgde ervoor dat we kalm konden blijven en met rust en concentratie het geboorteproces konden doorlopen. Concentreren op de buikademhaling voorkwam dat de kracht van de weeen me overnamen en de audio (rainbow relaxation en phil parker: hypnobirthing tracks) loodste me er zeer prettig doorheen. Hoewel de uitkomst geheel niet is zoals we gewenst hadden was de bevalling dit zeker wel! Ik had met 30 weken mijn geboorteplan al overhandigd aan de gynaecoloog. Eerst was er sprake van een geplande keizersnee waardoor de inhoud niet relevant was. Toen het toch een natuurlijke bevalling werd was ik blij dat het geboorteplan er lag. In het ziekenhuis hebben ze het plan volledig gerespecteerd en gevolgd. Als gevolg kan ik zeggen dat mijn dochtertje Aagje me een prachtige bevalling gegeven heeft.
Laatst vroeg een vriend aan mijn partner wat hij nou toch moest zeggen en doen tijdens de bevalling van zijn vriendin. Dankzij de cursus stapte mijn vriend er vol zelfvertrouwen in. Hij vond het prettig wat handvaten te hebben. Het oefenen van te voren en de open gesprekken naar aanleiding van de oefeningen hadden hem een goed beeld gegeven van wat hij kon betekenen. De onzekerheid van zijn vriend had hij dus niet zo van te voren. Dat is zeker een plus punt van de cursus.

GROEPSCURSUS
LIANNE: Toen ik na een hele heftige eerste bevalling weer zwanger mocht raken, voelde ik dat ik een nieuwe kans kreeg. Een nieuwe kans om thuis te bevallen, in bad, zoals ik dat de eerste keer ook graag had gewild.
Toen de bevalling dichterbij kwam merkte ik dat ik qua zelfvertrouwen nog iets miste. Jolanda heeft mij (én mijn partner) tijdens een avondafspraak bij ons thuis, net dat zetje in de rug gegeven dat ik nodig had.
Enkele weken later beviel ik thuis in bad van een gezonde zoon van 8 pond. Wat een rijkdom!
Lieve Jolanda, dankjewel!

MINICURSUS
LUCIA: We have been following the course of HypnoBirthing offered by Jolanda during the month of October. It has been a really inspiring course that has help me and my partner to perceive the birthing process as a really natural event. Moreover, it has provide us with tools and techniques to gain confidence in my body and to help it during the birthing.
Jolanda has been a really nice guide during this course.
We are looking forward to put all this knowledge in practice!

PRIVÉ CURSUS (IN ENGLISH)
MARIE: Jolanda couldn't possibly have been more attentive and intuitive. Her English was excellent, which put me at ease; and her knowledge and compassion meant I wished I had more than only 3 sessions with her. She quickly understood my needs; often without me even having to tell her. We had a private hypnobirthing course due to my limited knowledge of the Dutch language and it was perfectly tailored - Jolanda was keen that we not only learned about hypnobirthing but also left with the tools to reduce my pelvic pain and ensure as far as possible that we have the birthing experience we aspire towards. I would absolutely trust Jolanda to be our Doula, and if my mum is unable to make it across from the UK in time we have even requested that Jolanda joins us, despite not once considering a Doula prior to meeting Jolanda. My partner attended only because I wanted a hypnobirth but he left feeling well-informed and prepared for the birth of our first child. I couldn't possibly recommend Jolanda more!!

PRIVÉ CURSUS (IN ENGLISH)
LUCIA: We have been following the course of HypnoBirthing offered by Jolanda during the month of October. It has been a really inspiring course that has help me and my partner to perceive the birthing process as a really natural event. Moreover, it has provide us with tools and techniques to gain confidence in my body and to help it during the birthing.
Jolanda has been a really nice guide during this course.
We are looking forward to put all this knowledge in practice!

PRIVÉ CURSUS (IN ENGLISH)
LAURIEN:  Mijn man en ik hebben een privécursus hypnobirthing gedaan bij Jolanda. Ik vond het erg fijn om ons samen te kunnen voorbereiden op de bevalling.
Jolanda heeft een heerlijke no-nonsense aanpak, die er voor heeft gezorgd dat ik (en ook mijn man) vol goede moed en zelfvertrouwen de bevalling heel ontspannen ben ingegaan.
Ik ben er van overtuigd dat ik mede hierdoor mijn eerste bevalling als heel positief heb ervaren. Dit ondanks ik er (incl. aanloop) er bijna 47 uur over heb gedaan!
Dankjewel Jolanda!

PRIVÉ CURSUS
WAT DE PARTNERS ZEGGEN OVER DE CURSUS EN JOLANDA
PIM: Heel erg bedankt voor de cursus, alle informatie, tips en ervaringen uit de praktijk. We hebben er heel veel van geleerd. Het zette ons op het goede spoor.
THIJS: Heel erg bedankt voor een inspirerende cursus. Echt een eye opener! We kijken uit naar de geboorte.
MATTHIJS: I really learned that it is teamwork. You gave us a lot of information and confidence. Thank you very much. We are looking forward to give birth!
OSCAR: We feel empowered, confident and happy! We look forward to tell you our birthing story. Thank you so much for your sharing, your knowledge and the love you give through your teachings.
ARMAN: Heel erg bedankt voor de cursus. Ik vond het leerzaam, gezellig en een hele fijne voorbereiding op de geboorte. Dank je wel!
DIRK: Dank je voor je inspirerende en informatieve geboorteprogramma! Je rust en ervaring heb ik als heel prettig ervaren, en kijk ik uit naar een dito geboorte. 
PATRICK: Lieve Jolanda, Vooral de humor en nuchterheid zorgden ervoor dat het elke week weer een plezier was om te gaan. We nemen alles mee en gaan ervoor! Het vertrouwen is gegroeid en kijken er naar uit! Super bedankt. 
JOS: Wat jammer dat de cursus erop zit. We vonden het erg prettig om de cursus te volgen bij jou. Het belangrijkste doel is bereikt namelijk met meer vertrouwen en plezier uitkijken naar de geboorte en onze eigen weg volgen. Heel erg bedankt en wie weet misschien nog tot in de toekomst. 
PATRICK: Lieve Jolanda, Vooral de humor en nuchterheid zorgden ervoor dat het elke week weer een plezier was om te gaan. We nemen alles mee en gaan ervoor! Het vertrouwen is gegroeid en kijken er naar uit! Super bedankt. 
RALF: Bedankt voor de ontspannen manier van voorbereiden en jouw fijne eigen invulling. door deze cursus kijken we heel anders tegen de aanstaande geboorte van ons dochtertje aan en zien we dat ook met vertrouwen tegemoet. 
ERIK: Dank je wel voor de bevestiging in onze geplande naïviteit. Heel fijn om met dit vertrouwen samen de ervaring van de geboorte te mogen maken. Voor mij was het heel prettig om concrete tips te krijgen over mijn rol als geboortepartner. Dank je voor je humoristische en nuchtere benadering. 
GEBOORTEVERHALEN VAN CURSISTEN
CAROLIEN - EEN MEDISCHE BEVALLING:

Mijn eerste kindje kwam om medische redenen met een geplande keizersnede, wat vond ik dat jammer! Ik wilde zo graag zelf een kindje op de wereld zetten en ik had daar in de zwangerschap juist zo naar toe geleefd.
De tweede zwangerschap was wederom spannend. Even leek de groei van het kindje weer te stagneren en kwam hetzelfde scenario als bij de eerste weer in beeld. Toen we in de groeiecho’s daarna toch een gestaag stijgende lijn bleven zien, kwam het geloof in die natuurlijke bevalling wel weer terug. Heel lang had ik maar 2 opties: Het zou spontaan moeten beginnen, liefst tussen 37-38 weken of ik kreeg toch weer een keizersnede.
Gelukkig bleef de situatie stabiel en kreeg ik steeds weer een paar dagen extra de tijd, alvorens ze wilden ingrijpen. Maar mijn kindje wilde alsnog niet vanzelf komen. Ondanks dat ze er wekenlang op tegen zijn geweest ivm de verhoogde risico’s mocht ik ineens toch worden ingeleid. Wat was ik blij! Zo kon ik gelukkig de bevalling gaan meemaken. Ik ging er vol vertrouwen in en had echt zin in de bevalling.
Eerst werden mijn vliezen gebroken. Het infuus met weeënopwekkers werd gestart en de snelheid ervan werd stapsgewijs opgehoogd totdat voor mij de juiste dosering zou zijn gevonden. 3 uur lang gebeurde er helemaal niets. En toen begonnen ineens de weeën. Het waren er meteen 5 a 6 per 10 minuten, dus het was gelijk heftig. Een ‘eerste’ bevalling en voor mijn gevoel begon het zo snel dat het lastig was de ontspanning te zoeken en uit te vinden welke houding prettig was.
Mijn partner hielp fijn door tegendruk te geven met de doek. Daar maakte ik me dan wel weer druk om, of het niet te zwaar was voor hem omdat hij steeds moest bukken en het voor hem natuurlijk ook maar heel kort pauze was steeds. Ik bleef wel rustig, maar het hele rustige ademhalen vond ik te moeilijk. Dat lukte me niet, dus overgegaan op rustig uitpuffen. Toen ze na een tijdje kwamen kijken, besloot ik in een split second dat ik een ruggenprik wilde.
Dat idee was er gewoon ineens, ik had het niet van tevoren al bedacht of juist afgezworen, maar ik was er wel gelijk van overtuigd dat ik achter die keuze moest gaan staan, want anders zou mijn ontsluiting misschien al te ver gevorderd zijn. Het ging namelijk best wel hard, ik bleek al op 5-6 cm te zitten en bij 7 zetten ze hem al niet meer. Niet in paniek, maar wel vastberaden koos ik dus voor een ruggenprik. Ik moest nog een poosje wachten totdat die gezet kon worden en moest alvast in het bed gaan liggen.
Dat was iets wat ik eigenlijk echt niet wilde doen van tevoren, in bed gaan liggen. Maar juist vanaf dat moment raakte ik eigenlijk pas goed ‘diep’ weg en ging alles langs me heen. Juist dat ‘niets meer moeten’ (ook dingen die ik mezelf dus op had gelegd) was dus eigenlijk voor mij de sleutel. Toen de ruggenprik gezet was, hebben we de rest van de ontsluitingsfase ontspannen en met hier en daar een grapje doorgemaakt. Toen mocht ik gaan persen en de verloskundige vond echt dat ik me daarbij heel goed kon ontspannen. Daar had ik ook echt op geoefend. Ze konden echt zien dat ik dat stukje ontspanning uit de cursus had opgepikt.
Ik heb me laten coachen en 3 keer geperst op elke wee. Mijn lijf vroeg er overigens niet om dat ik zou persen. Op het eind waren ze ook bang voor scheurtjes en toen mocht ik niks meer. Blijkt dat mijn baarmoeder het ook prima zelf kan. Ze gleed heel rustig en mooi de wereld in, zonder extra kracht te zetten.
Wat ik met name uit de cursus geleerd heb is dat ik de hele bevalling zelf de regie heb gehad, dat ik niet in paniek en goed geïnformeerd mijn beslissingen heb kunnen maken. Dat dingen anders lopen dan je ze van tevoren bedenkt en dat je dan flexibel bent om daar mee om te gaan. Ook mijn partner heeft er echt veel aan gehad. Hij was kalm en wist heel goed hoe hij kon helpen.
Ik kijk heel positief terug op mijn bevalling, met hier en daar een leerpuntje: Actief persen hoeft echt niet per se, dat heb ik zelf ervaren op de momenten dat ik het niet deed. En soms heb je toch beperkende gedachten, die je kunnen belemmeren, zoals dat ik per se niet in bed wilde gaan liggen. Wat Jolanda zegt blijkt dus allemaal waar te zijn!
METTE - NATUURLIJKE BADBEVALLING

De zwangerschap verliep al behoorlijk goed, de geboorte was zo mogelijk nog soepeler. Dit mede dankzij de cursus hypnobirthing die ons een goede voorbereiding gaf en ervoor zorgde dat ik het volste vertrouwen had in mijn lijf, mijn partner en onze baby.
Eind van de middag kreeg ik de eerste golvingen. Ik kon ze goed opvangen en gewoon doorgaan met mijn bezigheden. Ze kwamen vrij snel al kort en regelmatig achter elkaar, maar omdat ze zo goed op te vangen waren, leek het mij nog geen teken dat de geboorte snel zou komen.
Omdat we de nacht in gingen, kwam de verloskundige even langs. Nog geen ontsluiting, maar verweking. De golvingen werden gedurende de nacht iets sterker, maar nog steeds goed op te vangen. Ik vond het leuk om te ervaren dat de term ‘golf’ echt van toepassing is. Elke golf liet ik komen en gaan en observeerde ik geïnteresseerd. Soms ging ik op de yogabal zitten, daarmee werd de druk wat verlicht. Ook een warme kruik tegen mijn rug was een fijn steuntje. De nacht kwam ik prima door zo; eigenlijk vond ik het een heerlijke cadans om elke 5 minuten helemaal op te gaan in de golf. Tussendoor was ik volledig ontspannen, dommelde soms zelfs wat weg.
In de vroege ochtend maakte ik mijn partner wakker (hij had goed doorgeslapen) en vroeg hem mijn rug te masseren. Ik werd rillerig en misselijk. Mijn partner stelde voor het bad op te zetten. Ik had het idee dat dit wat vroeg was, aangezien ik op de een of andere manier wachtte op wat heftigers. We belden met de verloskundige; ze zou langskomen. Na het telefoontje braken mijn vliezen en een seconde voor ze aanbelde kreeg ik een enorme oerdrang om te persen. Ik wist dit nog te herinneren uit de boekjes, dus ook hiervan keek ik niet op. Deze persdrang had ik nog totaal niet verwacht. Toen de verloskundige constateerde dat ik al volledige ontsluiting had en dus een locatie mocht kiezen voor de geboorte, besefte ik dat ons kindje er nu echt bijna zou zijn!
Mijn partner ging snel verder met het vullen van het bad. Het warme water was heerlijk, evenals het zitje in het bad. Het gaf met voldoende steun en zorgde voor een goede houding om ons kindje geboren te laten worden. Mijn partner gaf tussendoor light-touch massage. De verloskundige observeerde me vanaf de rand van het bad en prees ons om de harmonie die er heerste en mijn rust in het opvangen van de golvingen. Na een uurtje gaf ze aan dat ik even door moest duwen na de volgende golf; ons kindje zou dan geboren worden. Ik had het volste vertrouwen in haar advies en na nog een paar golvingen was ons kindje daar!
Wat heerlijk om hem eindelijk vast te kunnen houden en te bewonderen. De verloskundige vroeg me nog één keer goed te persen, zodat de placenta geboren kon worden. Ook dit ging erg soepel. Toen ons kindje een tijdje heerlijk in onze armen lag, keek ik naar beneden en zag dat we een zoon hadden!
Natuurlijk zijn we ontzettend blij met de komst van Boris, de prachtige geboorte geeft het geheel een nog mooiere glans 🙂 Heel veel dank aan hypnobirthing!
Mette
Mette met Boris badbevalling dankzij HypnoBirthing 
DANIELLE - NATUURLIJKE STUITBEVALLING

Toch nog onverwachts en redelijk snel is net voor twaalf uur vanmiddag onze dochter geboren! We begonnen rond 2 uur vannacht en eigenlijk verliep het volgens het boekje! Zijn enorm trots op deze dame! En ook op onszelf😉, want ja ze is echt de mooiste!
Kindje was nog in stuit. Begon vannacht om 2 uur en 4 uur braken mijn vliezen. Ziekenhuis gebeld en zij wilden graag dat we kwamen. Ik dacht nog wel paar uur thuis te trekken;)! Maar eerste controle was het al 6 centimeter en 2 uur later 9 centimeter. En uurtje later (ik denk langer, totaal geen besef van tijd) volledige ontsluiting! Wat extra oxytocine nodig want in de geboortefase nam de druk wat af, maar dat hielp goed. En ging eigenlijk heel goed! Ze waren trots dat ik er voor ging, rustig bleef en zonder pijnstilling. Niet eens over nagedacht. Einde moesten ze toch knip en beetje manoeuvreren voor hoofdje maar ik vond het prima! Verder geen schade! Deed ook echt wel beetje pijn soms hoor😉! Maar zeker te doen! Weet zeker dat het te maken heeft met cursus! Gingen er samen heel relaxed in!
Dus Jolanda, enorm bedankt voor deze bizarre, overweldigende, mooie, geen woorden voor ervaring!
LEONI - NATUURLIJKE BADBEVALLING

Mijn bevalling’s verhaal: ik werd maandag ochtend om 3 uur wakker en moest naar de wc. Ik had de avond ervoor redelijk veel thee gedronken, met ook vrouwenmantel en frambozenblad erin, en moest sinds slapen elke anderhalf uur even naar de wc. Om 3.10 uur had ik een lage buikpijn rechts onderin mijn buik, wat op flinke menstruatiepijn leek. Toen ik weer in bed lag, merkte ik dat ik 4 minuten later de pijn heviger werd. En ben de tijd maar gaan bijhouden. Vanaf dat moment merkte ik dat er een soort van golvingen waren die ongeveer een 20 à 30 seconden aan hielden, direct om de 4 minuten, met vooral de ‘menstruatiepijn’ die heviger en minder hevig werd. Ik ben om half vier beneden een kruik gaan maken om de pijn wat te verzachten. En vlak daarna dacht ik dat ik moest poepen. Daar werd mijn man wakker van. Die heeft nog een tweede kruik gemaakt voor tegen mijn rug. En telde met mij mee. Ik werd tegen 4 uur zelfs erg misselijk en moest ook kort overgeven. Rond die tijd heeft mijn man de verloskundige gebeld, en die kwam direct kijken. Mijn man ging vast het bad opzetten… (ondanks t opzetten vond hij toch nog een lek in de middelste band en moest dus spontaan nog met bandenplakset in de weer!!)
De verloskundige meette toen mijn bloeddruk, haar hartslag en de ontsluiting (2-3 centimeter): het bewijs dat de geboorte echt aan de gang was. De verloskundige gaf de tip om te proberen nog wat te slapen tussen de weeën door. Dat heb ik gedaan. Eerst heb ik de regenboog ontspanning zachtjes opgezet, toen die afgelopen was, de affirmaties. Die laatste vond ik fijner, en ik heb dit op repeat gezet. Ik was verbaasd dat ik tussen de golvingen door direct diep in slaap viel, en dan een goede halve minuut actief probeerde te ontspannen op de zinnen die op dat moment voorbij kwamen. En mijn man kriebelde ook af en toe wat..
Na twee uur kwam de verloskundige terug, en ik merkte bij het horen van de voordeur dat ik uit mijn concentratie raakte, en de pijn direct heftiger voelde. Een teken dat de affirmaties zeer goed hielpen bij het ontspannen en het rustig en diep door de golven heen te ademen.
Dat moment zat ik op 4-5 cm ontsluiting. Mijn man extrapoleerde en dacht dat het dan wel rond twee uur ‘s middags geboren zou kunnen worden. We spraken met de verloskundige dat die twee uur later opnieuw zou komen meten, tenzij de situatie veranderde.
Echter: een uur later, rond half 10 werd ik onrustig, wilde weer naar de wc, maar daarna, eenmaal in de badkamer wist ik niet wat voor houding nu prettig zou zijn.. Zou ik gaan opstaan en naar beneden gaan? En zo ja, wat zou ik dan doen? Uiteindelijk bedacht ik me om op handen en knieën te gaan zitten en mijn man haalde de geboortebal om daarop te kunnen leunen met mijn borst/hoofd. Mijn man bleef bij me en streelde me ook op mijn rug, wat ik erg lekker vond.
Maar toen, werd ik verrast dat ik persdrang had.. hoe kon dat nu? Moest ik daaraan toe geven, of juist weg ademen? Ik vroeg mijn man snel toch maar het bad te gaan vullen, en de verloskundige te bellen. Dat was om 9:56. Die kwam heel snel gelukkig. Ze meette de ontsluiting terwijl ik op handen en knieën zat en zei: je mag persen, je bent volledig ontsloten! Dat was dus snel gegaan: 5 cm in een uurtje! Volledig te danken aan de ontspanning van de oefeningen en het slapen..
Persen vond ik niet fijn, en ik probeerde dus vooral de geboorteademhaling te doen. Na zo’n 2-3 golvingen zei ik: laten we maar naar beneden gaan nu het nog gaat. Onderaan de trap had ik nog een golving en die ving ik staand/hangend aan de wc deur op.
In de woonkamer stond het bad, en ik ben er direct in gegaan. Wat een verademing: heerlijk voelde dat warme water aan!! En de verloskundige zei dat ik direct weer mocht persen.
Ik zocht even naar een houding, maar zittend was het fijnste. Tja, en toen zei verloskundige: kijk dit is een hoofdplooi. Pers maar, dan is je baby er. Het vruchtvlies was toen nog heel, en ze zag dat het helder was. Ze voelde voorzichtig en t knapte / was van binnnen wel gescheurd.
Ik hield het persen toch nog 2 golvingen tegen, want het voelde vrij ruw. Maar toen toch maar, en daar was ze! De verloskundige pakte haar aan, en gaf haar nog onder water aan mij. Ik heb haar boven water getild en op me neer gelegd. Wat een verademing en wat een lief poppetje!
Omdat het bad nog niet zo vol was, lag ik vrij onderuit. Ik wilde haar ook wat in het water houden vanwege de warmte, maar daardoor slikte ze wat badwater in.
Ze werd afgedekt met luiers en was eerst erg actief, naar begon toen wat te versuffen en wat anders te kleuren. Daarop handelde de verloskundige direct en zei dat ze toch moest afnavelen, om haar te kunnen onderzoeken. Niet volgens plan, maar dat boeide niet meer.
Ik kreeg haar direct terug, want na een paar huiltjes trok ze heel snel bij. En toen heeft ze ook direct bij me gedronken.. (achteraf zei de verloskudnige dat ze misschien gewoon heel rustig was door t warme badwater en dat t achteraf niet nodig was geweest, maar ja.. geen probleem.. t was nog steeds erg rustig en natuurlijk..)
Onderwijl t voeden vroeg de verloskundige bij een golving de placenta eruit te persen. Ik had geen golving meer, maar de placenta liet vanzelf binnen een paar minuten los. Mooi om die te zien!
Na zo’n 10 minuten zijn we uit bad gegaan en heb ik haar op de bank verder gevoed en geknuffeld. Pas ruim anderhalf uur later is ze verder getest en gewogen. Ze was al die tijd erg rustig en alert. En nog steeds huilt ze amper en is ze heel tevreden!
Wij zijn superblij met de geboorte op deze snelle en tegelijkertijd rustige wijze. De verloskundige gaf aan dat ze erg dankbaar was (en haar collega’s zelfs jaloers waren) dat zij deze geboorte mocht begeleiden. Ze zei zelf dat ze eigenlijk niets hoefde te doen, en dat ze me erg rustig en vol overgave vond. Complimenten voor de HypnoBirthing en watergeboortes! 😍😁 In totaal in nog geen 6,5 uur en maar 35 minuten met persdrang!
DOULA CLIËNTEN
MICHELLE: 

“Na een heftige eerste bevalling zag ik erg op tegen mijn tweede bevalling. Nooit gedacht maar dankzij de gesprekken met Jolanda, haar goede tips en de geleerde (ademhalings)technieken ging ik mijn bevalling uiteindelijk toch met veel (zelf)vertrouwen tegemoet. Nu ben ik een prachtige zoon rijker en kijk ik terug op een mooie, natuurlijke bevalling die erg vlot en voorspoedig verliep. Zo’n droombevalling wens ik elke vrouw toe! Jolanda is erg betrokken en oprecht geïnteresseerd in jou als mens en jouw verhaal. Hierdoor weet ze haar begeleiding ook uitstekend aan te passen op jouw wensen en behoeften. Ben je op zoek naar een deskundige, betrokken en down-to-earth doula die bereid is net dat stapje extra te zetten? Dan kan ik je Jolanda van harte aanbevelen! Jolanda, nogmaals bedankt voor je support!”
SANNAH:

"We leerden Jolanda kennen tijdens de cursus die ik samen met mijn man bij haar volgden en we voelden echt een klik met haar. De manier waarop ze de cursus deed, sprak ons erg aan. En door de cursus liet ze ons nadenken in welke situatie wij ons kindje geboren willen laten worden.
Ik wilde in het begin gaan voor een ziekenhuisbevalling. Want daar voelde ik me veilig. Echter, het gevoel dat ik het liever thuis wilde doen, dat werd steeds groter. Maar, als ik dat ga doen, dan wil ik wel extra ondersteuning.
Toen mijn partner zei of Jolanda dan niet een optie zou zijn, wisten we gelijk dat we haar als onze doula wilden hebben.
En het werd een mooie thuisbevalling waarin ik geen enkele seconde anders had willen doen. 
MIRJAM:

"Doordat mijn BMI te hoog is, heb ik een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. En dit verstoorde mijn droom op een thuisbevalling gelijk.
Samen met Erik en onze verloskundige hebben we gekeken wat we dan alsnog konden doen om ons ziekenhuisbevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Onze verloskundige kwam met het idee om naar een doula te kijken.
We planden een kennismakingsgesprek met meerdere doula's maar met Jolanda was er gelijk een klik.
Jolanda heeft me enorm geholpen tijdens de bevalling. Ze zorgde ervoor dat mijn wensen werden gezien en zo goed mogelijk werden gehoord. Het was dan wel in het ziekenhuis, maar zij heeft ervoor gezorgd dat het thuisgevoel zoveel mogelijk werd nagestreefd.
Dank je wel Jolanda! Je bent een enorme steun geweest voor ons!
Contact:
De GeboortePartner
Jolanda van den Bosch
Gele Lis 6
6661LG ELST
06-531 85 039


jolanda@degeboortepartner.nl
NL79KNAB0255178808
KvK 64560090
Social Media
Jolanda van den Bosch 
Copyright © 2019 - DE GEBOORTEPARTNER