OVER JOLANDA
De GeboortePartner/YES ZWANGER
In 2015 heb ik de “De GeboortePartner/YES ZWANGER” opgericht. Zwangerschap en baby’s hebben altijd al mijn interesse gehad al zolang ik me kan herinneren. Na mijn eigen zwangerschappen heb ik het gevoel gehad meer met deze passie te willen doen. Aanstaande moeders te willen bijstaan. Een vriendin vertelde mij toen over een doula. Hier had ik echt nog nooit van gehoord, zelfs na meerdere bevallingen niet! Totdat ik erover ging lezen en ik wist: DIT BEN IK! 

Dit was een gevoel dat helemaal vanuit mijn tenen kwam. Dus heb ik mij direct ingeschreven voor de doula opleiding. Sindsdien is mijn interesse uitgegroeid tot een ware passie. Hoe meer ik over het proces van zwangerschap en geboorte te weten kom, hoe bijzonderder het is. Ook al is het iets van alle dag, voor de aanstaande moeder en vergeet vooral ook niet de vader, is het een unieke beleving.

Inmiddels noem ik mezelf maar gepassioneerd geboortewerker. Naast verloskundige en doula zijn en het geven van HypnoBirthing geef ik zwangerschapsmassage, kan ik je helpen wanneer je kindje in een stuit ligt, verwerk ik placenta’s (echt de moeite waard je hierover in te lezen!), kan ik je helpen in je kraamperiode om weer terug tot jezelf te komen (door middel van Belly Binding en Rebozo sluitingsritueel), eigenlijk alles om jou (en je partner) te begeleiden tijdens je zwangerschap, geboorte en kraamtijd.
Moeder
Ik ben moeder van 3 lieve, eigenwijze en vrolijke jongens (geboren in 2008, 2012 en 2014). Van te voren had ik me niet kunnen in denken wat een verandering een kindje in je leven is. Je leest erover maar dat is toch anders dan wanneer je werkelijk mamma bent. Vooral dat je in ene verantwoordelijk bent voor zo'n hummeltje 24/7! Daar moesten we echt even aan wennen. 

Wanneer je voor het eerst gaat bevallen wordt er niet alleen een kindje geboren. Daarbij wordt er ook een moeder (en een vader!) geboren. Je kunt wel zeggen dat de geboorte van je eerste kindje de grootste transitie is die je als vrouw meemaakt. 

En heel eerlijk? Ik vind het heus niet altijd even leuk en het is soms best pittig. Als kersverse moeder ben je al onder invloed van hormonen en iedereen iedereen geeft (ongevraagd) advies. Bij mijn eerste zoon was ik ook enorm onzeker over het of ik het wel goed deed, of het anders moest. 

Ik moest echt groeien in mijn rol als moeder zijnde. En dan niet over hoe vaak hij in bad moest, hoe vaak hij moest eten enzo, nee, dat wist ik allemaal wel. Maar meer voor mezelf opkomen zodat ik ook voor mijn zoon kan opkomen, vooral dat gevoel was nieuw voor me. 

En nu in totaal 3 zonen, weet ik wat een verschil het kan uitmaken dat je voor jezelf kan opkomen, de regie kan pakken en je eigen gevoel volgt. En ik zie hierdoor ook verschil in ze. Mijn jongste is er eentje die super zeker is, staat als een huis. Naar mijn idee doordat ik er ook 100% voor hem was in zijn eerste maanden, fysiek en psychisch. 
Doula
Het is altijd heel bijzonder als je wordt uitgenodigd om bij een geboorte aanwezig te mogen zijn. Voor mij zijn het echte cadeautjes van het vak. En dit doe ik ook met heel veel plezier, hoe lang de bevalling ook duurt. 

Als doula zorg ik er voor dat de moeder zich helemaal kan overgeven aan het proces en dat ze hier zo ontspannen mogelijk in staat.

In de weg naar de bevalling toe heb ik al meerdere gesprekken met de zwangere en het liefst ook met partner erbij. Want samen met haar partner zijn we een echt team die er 100% voor haar is. 

Zelf heb ik geen doula bij mijn bevallingen gehad. Als eerste omdat ik niet wist. Maar weet ook niet of ik het de investering "waard" zou vinden. Nu ik aan de andere kant van het bed sta, WEET ik dat het een verschil maakt en dus ook zeker de investering waard is. 

Mocht je hier meer informatie over willen, kijk dan HIER voor de mogelijkheden voor Doula Begeleiding
HypnoBirthing
Als doula ben ik in aanraking gekomen met HypnoBirthing. De slogan pijnvrij bevallen geloofde ik absoluut niet maar juist daardoor ben ik me er in gaan verdiepen en uit nieuwsgierigheid ben ik de docentenopleiding gaan doen. 

Tijdens de opleiding was het alsof er kleine puzzelstukjes naar beneden vielen. Aaahhh, dus zo kan het ook? Serieus een openbaring, had ik dit maar eerder geweten. Soms zou ik nog wel een keertje willen bevallen met alle kennis die ik nu heb, maar met 3 jongens voelt ons gezin al heel compleet. Maar ik hoor altijd graag de geboorteverhalen terug van mijn cursisten. 

En daar zitten verhalen bij waarin het woord pijn nooit genoemd wordt! Maar in bijna elk verhaal lees ik dat ze door de cursus gedaan te hebben zich goed voorbereid voelen, tijdens de zwangerschap al veel meer ontspannen zijn en dat vind ik bijzonder! Trots op de cursisten die zich goed laten informeren, die zich goed voorbereiden op een mooie geboorte en trots dat ik daar deelgenoot van mocht zijn.
Verloskundige
Al jaren ga ik naar congressen en doe ik cursussen. En elke keer leer je eigenlijk maar het tipje van de ijsberg. Maar daar neem ik nu geen genoegen mee. Ik wil MEER weten!

En op welke manier kun je nou meer weten? Nou, door het worden van verloskundige! Nu is dit altijd al een soort van meisjesdroom van me geweest en nu is het ook tijd om het in uitvoering te brengen. 

Dus in 2019 ben ik gestart met de opleiding Vroedkunde. Ik vond het heerlijk om bijvoorbeeld naar geboortevideo's te kijken. Maar als ik er nu naar kijk, denk ik soms alleen maar, blijf met je handen van die vrouw af, ze kan het prima zelf! 

En dat is ook het soort verloskundige wat ik zou willen worden. Niet altijd alleen kijken naar het proces, maar kijk ook naar de vrouw. Vaak weet zij heel goed wat er nodig is, als zij maar de ruimte krijgt om naar haar lijf te luisteren. 
En als zij aangeeft hulp nodig te hebben, hoe fijn is het dan dat er een verloskundige is die haar kan helpen. 

In 2023 heb ik de opleiding succesvol afgerond en ben ik daarna als Klinisch verloskundige in het ziekenhuis aan het werk gegaan. 
OPLEIDING/CURSUS/WORKSHOPS die ik heb gevolgd/gedaan
Nov 2023 Symposium Less is More van Enca gevolgd
Okt 2023 Hechtcursus gevolgd bij Edustitch
September 2023 afgestuurd als verloskundige, gestart als Klinisch verloskundige in SKB
Juni-juli 2023 Stagiaire verloskamers Mol
Febr-april 2023 Stagiaire thuisverloskunde Waalsprong verloskundigen
November/December 2022 Stagiaire Verloskamers AZ Turnhout
April/juni 2022 Stagiaire thuisverloskunde Odebaar
Maart 2022 Stagiaire Neonatologie Jeroen Bosch Ziekenhuis
Vanaf oktober 2021 Gastdocent Thomas More Vroedkunde, verdieping 1e lijn zorg
Augustus-oktober 2021 Stagiaire Noorderhart Ziekenhuis Pelt
Oktober 2019 Workshop Rebozo, organisator en deelnemer
April 2020 deelnemer Symposium Samen Bevallen
Oktober 2019 Workshop Rebozo, organisator en deelnemer
Augustus 2019 gestart met opleiding Vroedkunde Thomas More Turnhout
April 2019 GeboorteFestival van KIINDmagazine, geven workshops hypnobirthing en houdingen
April 2019 Namens ENCA naar Studiedag Samen Bevallen
Februari 2019 - 2020 Oprichtster en voorzitter BCE (BeroepsCooperatie ChildBirth Educators)
Februari 2019 Deelnemer 9 maanden beurs voor De GeboortePartner inclusief geven workshops
Januari 2019 Workshop "Sound of Birth" gegeven door Hilkka-Liisa Vuori
Januari 2019 na bijna 10 jaar gestopt als TreinVerkeersLeider bij ProRail om mij volledig te focussen op mijn bedrijf De GeboortePartner
November 2018 Workshop Rebozo, organisator en deelnemer
Oktober 2018 Symposium Less is More...Oxytocin, in organisatie en deelnemer
Oktober 2018 workshops HypnoBirthing gegeven voor Ouders van Nu op In de Wolken Festival
Februari/maart 2018 3x Spinning Babies workshop organisator en deelnemer
Januari 2018 IEMT ( Integral Eye Movement Therapy) Coach bij Anne ten Brinke (meer info)
Oktober 2017 Midwifery Today Conference in Helsinki
April 2017 Hypnose Coach opleiding bij NLP Academie
Maart 2017 Training Belly Binding bij Gentle Beginnings
Februari 2017 9 maanden beurs voor HypnoBirthing Nederland
November 2016 IPPA training gevolgd tot Placentaspecialist
Oktober 2016 Midwifery Today Conference in Straatsburg
Oktober 2016 Symposium Less is More
Januari 2016 HypnoBirthing® Practitioner
2015 opleiding Doula Utrecht
Moeder geworden in:
2008 - In verband met Meconium Houdend Vruchtwater in het ziekenhuis
2012 - Inleiding inclusief pijnbestrijding (remifentanil)
2014 - Spontane bevalling uiteindelijk spoedkeizersnede 
Daarnaast 3x een miskraam meegemaakt
Mede door deze ervaringen superveel geleerd!
Ik wil graag een keer kletsen over of je iets voor mij kan betekenen
Contact:
De GeboortePartner
Jolanda van den Bosch
Gele Lis 6
6661LG ELST
06-531 85 039


jolanda@degeboortepartner.nl
NL79KNAB0255178808
KvK 64560090
Social Media
Jolanda van den Bosch 
Copyright © 2019 - DE GEBOORTEPARTNER